Monday, 13 June 2011

bagaimanakah cara untuk menjadikan broadband anda sebagai wifi???

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pembaca sekalian.....




         Ok, hari ni saya nak kongsikan dengan kawan2 sekalian cara untuk menukarkan broadband(bb) anda menjadi wifi!!! Huh, menjadi wifi??? Gile ape??? Boleh ke??? Aku rase itu mungkin kata sesetengah org, mcm aku dulu la sebelum aku tahu...





Mungkin korang akan mendegar keluhan/pendapat sesetengah rakan2 korang sebelum mereka mendaftar untuk melanggan internet membuat pilihan dengan berkata seperti ini :

                    Internet ape yang aku nak gune ek??? Streamyx ke, Maxis ke, Digi ke,
                    atau P1??? Kalau streamyx dgn P1 kene gune kat rumah je.. Ye la sebab
                    nak gune elektrik utk modem.. Tapi klu gune BB je portable.. Mane2 pun ley
                    pakai... Tapi BB ni kene gune 1 org je la.. X ley kongsi mcm streamyx dan P1...








Mesti ramai yg fikir mcm tu kan... hahahahaa... aku pun fikir mcm tu juga dulu.... chill... sebenarnya ada cara untuk jadikan BB korang sebagai wifi modem.... So kat sini aku nak kongsikan cara dengan korang untuk mentransformasikan BB korang kepada wifi modem!!!


1. Mula2 sekali benda ni hanya boleh dilakukan oleh sesiapa yg menggunakan Windows 7 Ultimate saja.. yg x gune windows ni maaflah... aku x sure bole jalan atau x....




2. Lepas korang connect kan BB korang (x kisah la maxis ke, celcom ke, digi ke) korang lihat la kat icon bawah sekali belah kiri


lepas tu, sila klik pada yang anak panah tu tunjuk, iaitu 'Open Network and Sharing Centre'....



3. Lepas itu, korang akan nampak benda ni


Sila tekan pada 'Set up a new connection or network'



4. Lepas itu, table ni akan keluar pula


Sila klik pada Set up a wireless ad hoc seperti yang dipaparkan di dalam kotak itu.. Tekan Next



5. Lepas tu keluar pula table ini


Isi network name , Security type ( Open, WEP atau WPA2-Personal)
dan security key. Kalau pilih Open, tak perlu letak security key.
Klik pada next.






6. Lepas tu keluar pula table ini


NI bermakna, wifi kita dah boleh diguna. Kalau nak guna untuk internet, kena pastikan klik pada kotak yang saya tandakan merah tu. Kalau tak klik, nanti kawan takboleh guna internet walaupun dia dah connect dgn wifi kita.
boleh tekan close lepas tu.



7. Ok, wifi korang sudah pun tersedia.... klu korang x percaye, korang boleh tekan kat icon Internet Connection...


tengok, dah ade da pun wifi yg aku buat tadi.. name network tu 'saya punye wifi'..



          Amcm ok x??? cube la buat, tapi jangan la kerap sebab nanti cepat habis korang punye quota... hahahahahah...






Sekian, Terima Kasih....

7 comments:

  1. ahhhh x kuasa aku nk buat camtu!
    yg bayar aku sorang xkan nk bagi org pakai bb aku jadi wifi plak!
    bhahahaha kedekut x aku? ;P

    ReplyDelete
  2. Shahrul : aaku ajar mnde ni supaya ko dpt wat kat bb kwn ko.. wakakakaka...

    Najmi : ak pn x try lg bro pasai ak gune windows vista ja... x de duit nk upgrade windows 7 ultimate.. hahahah

    ReplyDelete
  3. xde duit nk upgrade windows 7 ultimate??? buat sndri la.....

    ReplyDelete
  4. Anonymous : ak x reti wat r bro..

    ReplyDelete
  5. Trma ksih kwn!
    the best!
    smoge write tutorial byk2 g ekh haha

    ReplyDelete
  6. aq guna windows7 home premium boleh juga......awk ni,tipu pon tak pandai......

    ReplyDelete